Arkivbild. Självkörande bussar testas i Sverige. Foto: TT

Visionen: Självkörande fordon i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska ett nytt kollektivtrafikprogram tas fram i Umeå. Självkörande fordon och delningstjänster finns med i framtidsvisionerna.

I Umeå kommun har ett nytt cykeltrafikprogram och ett fotgängarprogram tagits fram tidigare i år. Nu ska kollektivtrafiken utvecklas, så att fler väljer att åka gemensamt.

Kommunfullmäktige har fastslagit ett mål om att de som reser med cykel, till fots eller kollektivt ska utgöra 65 procent av resorna i tätorten fram till år 2022. Det ska bli färre linjer, men tätare trafik över hela dygnet och kollektivtrafiken ska anpassas efter den växande befolkningen.

Även ny teknik ska finnas med i programmet och anropsstyrd trafik, autonoma fordon och delningstjänster finns med i framtidsspaningarna. Kollektivtrafiksprogrammet ska ut på remiss om ungefär ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.