20 sterila mårdhundar släpps ut i Västerbotten och Norrbotten. Foto: TT.

20 vita mårdhundar har släppts ut

Uppdaterad
Publicerad

Tjugo vita mårdhundar, steriliserade och sändarförsedda, har släppts ut i Norrbotten och Västerbotten, meddelar Svenska Jägareförbundet. Tanken är att de ska hjälpa jägarna att lokalisera andra, vilda mårdhundar så att dessa kan skjutas av.

Västerbotten har länge haft problem med mårdhundar och 2014 befarade jägarförbundet att en kull valpar fötts i länet. Nu tar man till nya metoder för att stoppa mårdhundens framfart. 20 sterila hundar släpps ut och metoden har använts tidigare.

Läs också: Mårdhundar hotar naturbalansen i Västerbotten

– Djuren ska hjälpa oss att stoppa att mårdhundsstammen får fäste i Sverige. Därför vill vi uppmana alla jägare som ser en vit mårdhund att låta den vara, säger P-A Åhlén, projektledare för mårdhundsprojektet, i ett pressmeddelande.

Jägare i Västerbotten och Norrbotten har uppmanats att leta efter mårdhundar under älgjakten, eftersom mårdhunden förökat sig.

Vill hitta en partner

– Efter ett lyckat försök 2016 vet vi att mårdhundar från pälsfarmar klarar av att anpassa sig till ett liv i det vilda, och har kvar sitt naturliga beteende att leta efter en partner. För att utesluta förväxlingsrisk med vilda mårdhundar har vi i år valt att använda helvita mårdhundar som sändardjur, säger P-A Åhlén.

Mårdhunden är en främmande, starkt invasiv art i Europa. Den infördes från Östasien till de europeiska delarna av Sovjet för länge sedan och spred därifrån sig till Finland och andra länder. Den anses hota den biologiska mångfalden i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer