Ingvar Näslund chefredaktör och ansvarig utgivare på Västerbottens-Kuriren i Umeå. Foto: SVT

VK:s chefredaktör om Riedls (M)ediekritik

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar även Västerbottens–Kurirens chefredaktör och ansvarig utgivare Ingvar Näslund på Moderaternas mediekritik.

Dagens debattfråga kan man kalla den, nyheten om att Moderaterna i Västerbotten lanserat en egen webbsida som liknar en traditionell nyhetssajt, utan att skriva att den drivs av ett politiskt parti.

”Vilseledande”, säger Jesper Strömbäck som är professor i journalistik. Nu kommenterar även Västerbottens-Kurirens ansvariga utgivare och chefredaktör Ingvar Näslund.

Hur ser du på att Edward Riedl jämför Moderaternas nyhetssajt ”Nyheter i västerbotten” med andra traditionella nyhetsmedier?

– Jag tycker det är bra att politiker och partierna har en öppen attityd och söker nya vägar att få ut sina ställningstaganden.

– Partier och politiker ger sig dock in på grumligt vatten när de utger sig för att vara nyhetsförmedlare av det enkla skälet att de inte är det. Det som står där är partipolitik, inte journalistik, vilket är två helt skilda saker. Politik är subjektiv, journalistik är objektiv och vi granskar politiken. Det gör aldrig en partifinansierad tidning, säger han.

Han säger ju att andra tidningar också ägs av partier, hur kommenterar du det?

– Jag ser det som ett sätt att försöka ge en bild av att journalistiken i svenska medier är politiserad. Det stämmer inte. Dessutom vore det ett ekonomiskt vansinne där arbetarrörelsens haveri som tidningsägare med nyhetsjournalistik som var politiserad, tjänar som ett skräckexempel. Många av deras tidningar gick i konkurs.

– Läsarna vill känna trygghet i att det som står i tidningen är oberoende journalistik som inte tvekar att granska politiska beslut, oavsett från vilket parti de kommer från.

”Det är en avgrund emellan”

Vad är skillnaden mellan VK och ”Nyheter i västerbotten”?

– Allt. De går inte att jämföra i något avseende. Vi står helt fria, ingen utomstående kan påverka vår journalistik.

– Vårt enskilt viktigaste uppdrag är att granska den lokala politiken, en partitidning applåderar sin politik medan politiska avsändare alltid har ett syfte som ytterst handlar om makt och inflytande.

– Det en avgrund mellan seriösa medier och partitidningar.

Vad säger du då om att Moderaternas riksdagsledamot driver tesen om att medierna är partiska och att deras tidning kan jämföras med vilken tidning som helst?

– Jag har oerhört svårt att tro att han verkligen menar det. Det är bara att gå in på hans sajt så ser man att precis allt innehåll är skrivet utifrån en partipolitisk agenda. Så agerar ingen seriös nyhetsredaktion.

”Nyheter i västerbotten” har fått kritik för att om inte uppger att det är Moderaterna som ligger bakom sidan. Som svar på den kritiken har Riedl sagt att även andra medier borde uppge sina politiska åsikter och hur det speglar nyhetsvärderingen. Vad säger du om det?

– Jag har inte själv hört den kritiken. För mig har deras tidning inte haft något genomslag, möjligen läses den av hans partikamrater. Och så är nog fallet med de flesta partiers egna tidningar.

– Som journalist på VK är du opolitisk. Vi är fostrade och utbildade i att agera neutralt. Vilket parti man sympatiserar med påverkar inte innehållet. Det är en självklarhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.