Foto: SVT

VK:s chefredaktör slutar – går till SVT

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottens-Kurirens chefredaktör Ingvar Näslund lämnar tidningsvärlden och blir nyhetschef för SVT:s lokala nyhetsredaktioner i norra Sverige.

Ingvar Näslund har jobbat på Västerbottens-Kuriren i 13 år och varit chefredaktör och ansvarig utgivare i sju av dem. Nu lämnar han tidningen för att jobba som nyhetschef på SVT i stället.

”Känns givetvis ovant”

Han kommer att bli nyhetschef för SVT:s lokala redaktioner i norr, bland annat SVT Nyheter Västerbotten. Han blir också ansvarig utgivare för det rikssända programmet Sverige idag.

– Efter att ha vuxit upp med SVT, konkurrerat med dem och nu getts chansen att jobba där så känns det givetvis ovant men framförallt spännande och engagerande. Det råder heller ingen tvekan om betydelsen av stark journalistik från SVT och andra ansvarstagande medier, för samhället i stort. Det ser vi bevis på varje dag, både nationellt och lokalt, och det är ett givet mål för mig att bidra till att SVT fortsätter utveckla den, säger Ingvar Näslund.

Har kritiserat SVT

Som chefredaktör har han ofta kritiserat public service för att konkurrera med tidningarna genom skrivna texter på webben och satsningar digitalt.

Hur blir det nu när du byter sida?

– Det är en ny tid där dagspress och public service konkurrerar på samma plattformar. Det är naturligt att diskutera det och det är ingen dramatik. Det är viktigt att diskutera gemensamt hur det går att harmonisera i en digital miljö, säger han.

Börjar i januari

SVT:s programchef är nöjd med rekryteringen.

– Det känns helt fantastiskt. Han är en stor publicist som tagit Västerbottens-Kuriren till en i särklass digital position. Han kan tillföra väldigt mycket både vad gäller publicistiskt kunnande, ledarskap och när det gäller förändringarna i medievärlden där han genomfört flera lyckade projekt, säger Christina Ågren, programchef för lokala nyheter.

Ingvar Näslund tillträder nya tjänsten 1 januari 2018. Han efterträder Johan Everljung som blir nyhetschef för online.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.