Foto: SVT

Nya rekordsiffror för Wasaline

Uppdaterad
Publicerad

Wasaline, som trafikerar färjesträckan mellan Umeå och Vasa visar på rekordsiffror för passagerare och frakt första kvartalet i år. Vad gäller passagerarantal så reste nästan fyra tusen fler jämfört med året innan som var det tidigare rekordåret för företaget.

Wasalines passagerarsiffror har under det första kvartalet av 2017 ökat med 14 procent vilket motsvarar nästan 4.000 fler passagerare än föregående år. Detta är den största ökningen någonsin hos rederiet sedan starten 2013.

Men det är inte bara passagerarna som har ökat det är också frakten som ökat med över 8600 ton. Wasalines vd Peter Ståhlberg tror att ökningen beror på att verksamheten nu tagit fart på riktigt.

– Det är bara långsiktigt arbete och tro på det man gör. Kanske har vi lyckats få några storkunder men konjunkturen kan vara ett svar men man kan nog lugnt säga att det är de bästa siffrorna vi någonsin visat, säger han.

”Svenskarna har hittat Finland”

Enligt finska Yle har dessutom hotellnätterna ökat i med 8,9 procent i Umeå och 20,4 procent i Vasa vilket kan vara en orsak till det goda resultatet. Peter Ståhlberg delar den uppfattningen men menar också att fler svenskar har börjat resa med rederiet.

– Svenskarna har hittat Finland, de första två-tre åren var det ungefär 90 procent av resenärerna som var från Finland nu är det 60-40. Det har kommit igång och folk har insett att det är roligt att åka båten men det har tagit tid. Det finns fortfarande folk som inte vet att färjan existerar, säger han.

Peter Ståhlberg har också märkt en stor ökning av arbetsresande och tror att det är ännu en faktor bakom rekordsiffrorna.

– Arbetsresande har ökat man måste säga att vi står inför en stor veckoökning nu, många i Finland har fått jobb i Sverige och Norge och sen är det även många studenter på universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer