• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Westerberg (L): ”Umeå kommun driver i praktiken Guitars”

Publicerad

När gitarrmuseet Guitars flyttar får Folkets hus samtidigt ökade anslag med 4 miljoner kronor för 2019 i kommunens budget. Nu riktas skarp kritik mot kommunen då det ifrågasätts hur mycket museet egentligen står på egna ben.

När gitarrmuseet Guitars öppnade i Umeå under kulturhuvudstadsåret 2014 hade museet drygt ett år tidigare beviljats totalt 7,2 miljoner kronor i stöd från Umeå kommun. Stödet var fördelat på tre år och bakom förslaget stod alla partier som då satt i Kommunstyrelsens arbetsutskott.

Men nu fem år senare har bland annat liberalerna svängt och ifrågasätter kommunens fortsatta stöd.

– Det är inte en kommunal angelägenhet att driva ett Gitarrmuseum. Vi liberaler var jättepositiva till Gitarrmuseet i början. Men tanken när vi fick upplägget var att vi skulle gå in och stötta dem i början och att de sedan skulle klara sig själva av egen finansiering, säger Peder Westerberg (L)

Lindberg (S): ”Vi behöver fler besöksmål”

I Umeå kommuns budget för 2019 har anslagen till Umeå Folkets hus ökat med 4 miljoner kronor något som enligt Peder Westerberg (L) beror på Gitarrmuseets flytt och att man då också tar över driften.

Men det är inget som Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) vill bekräfta. Han vill istället lyfta fram att kommunens kultursatsningar är viktiga för turismen i Umeå och att det i sin tur också generar skatteintäkter som går tillbaka till kommunen.

– Guitars är en del av helheten av kulturen som vi satsar på i Umeå och kulturen är också viktig för Umeå. Och vi behöver fler besöksmål. För finns besöksanledningar kommer det också hit turister och då ökar skatteintäkterna till skola, vård och omsorg, säger Hans Lindberg (S).

SVT Nyheter har i flera dagar sökt företrädare för Gitarrmuseet men ingen har velat kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer