Till höger Umeå universitet och till vänster en bild på läkare och patienter på sjukhuset Jinyintan i Kina. Foto: Ulrika Bergfors Kriström / Pressbild / Umeå universitet / TT

WHO underskattar Coronavirusets spridning

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset kan spridas snabbare än vad WHO uppger, det har forskare vid universitet i Umeå, Heidelberg i Tyskland och Zhangzhou i Kina kommit fram till i en ny studie.

– Spridningstakten som uppskattas för coronaviruset i de här kinesiska studierna är högre än det man ursprungligen sa från WHO, säger Joacim Rocklöv, professor i hållbar hälsa vid Umeå universitet och en av studiens författare.

I undersökningen har forskare gått igenom tolv kinesiska studier som gjorts på Coronaviruset.

I studierna har forskarna tittat på skattningarna som gjort kring hur många personer som en smittad person för viruset vidare till om befolkningen innan var helt frisk. Det vill säga att om spridningtakten uppskattas till 1 så kommer en person att smitta en person, och som i sin tur smittar en person och så vidare.

Coronaviruset i Västerbotten

WHO har uppskattat att Coronaviruset sprider sig i en takt mellan 1,4-2,5. En mycket lägre skattning än vad forskarna vid de olika universiteten nu kommit fram till.

Coronaviruset sprids mer än SARS

I studierna har forskarna tittat på de skattningar som gjort. De kunde se att spridningen har ett genomsnittsvärde på 3,28 och ett medianvärde på 2,79. Alltså klart högre än WHO:s skattning på 1,4 – 2,5.

– Ser man till hur Corona-epidemin faktiskt utvecklas, tycks verkligheten stämma väl eller till och med överträffa den högre tillväxttakten i våra beräkningar. Trots alla åtgärder som sätts in, har Coronaviruset redan spridits betydligt mer än SARS gjorde, säger Joacim Rocklöv.

Vad bör WHO göra?

– De måste revidera det tänker jag, de har säkert någonting som gör att de håller det lägre än vad vi kommit fram till, men jag skulle inte bli förvånad om de reviderar det snart, säger Joacim Rocklöv.

Läs hela studien här.

Så uppskattas virusets överförbarhet

• Siffrorna, som WHO och forskarna i den här artikeln använder, kallas reproduktionsnummer, och är ett mått på hur många personer en smittad person kan föra vidare till en tidigare helt frisk befolkning.

• Ju högre tal, desto mer överförbart virus och desto större risk för snabb spridning.

• Är siffrorna under 1,0 är det troligt att epidemin dör ut av sig själv.

Källa: Umeå universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet