Ylva från Storuman i historisk JVM-final

Publicerad

Tre hockeytjejer från Västerbotten tog en historisk silvermedalj vid junior-VM i Ryssland. Aldrig tidigare har ett lag från Europa gått till final i U18-VM. De regerande mästarna USA vann med 9-3

– Jag är ändå väldigt stolt över silvret, säger förbundskaptenen Ylva Martinsen.

Ylva Martinsen (född Lindberg) inledde sin hockeykarriär i Storuman. Nu kunde hon avsluta sin roll som förbundskapten för U18-tjejerna med tre spelare från sitt gamla hemlän i laget: Selina Aho från Umeå (spelar i HV71) och Skellefteå AIK-duon Miranda Dahlgren och Malou Berggren.

Slutade med utklassning

I finalen var de svenska tjejerna slitna efter urladdningen i semifinalen mot Ryssland. En drömstart med 1-0 förbyttes i utklassning i andra perioden som USA vann med 0-6. Vid ställningen 1-8 byttes skelleftekeepern Miranda Dahlgren in, och då kunde Sverige hyfsa till siffrorna till 3-9.

– Inför den tredje perioden bestämde vi att avsluta tillsammans på ett bra sätt, säger Ylva Martinsen.

JVM-turneringen var Ylva Martinsens sista. I april efterträder hon Leif Boork som förbundskapten för Damkronorna. Silvret är historiskt. Aldrig tidigare har några andra lag än Kanada och Usa mötts i en dam-VM-final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer