På Yrkeshögskolan kan man bland annat utbilda sig till tandsköterska. Foto: Martina Holmberg / TT

Yrkeshögskolan i Västerbotten byggs ut – på grund av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten får 1000 nya utbildningsplatser på yrkeshögskolan – en ökning med 34 procent. Utbyggnaden är möjligt tack vare riksdagens beslut om att satsa 800 miljoner kronor extra.

Det är på grund av pandemin som politikerna satsar mer på yrkeshögskolan. Det är en eftergymnasial utbildning som drivs i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare och en fjärdedel av utbildningen är praktik.

Bland de 16 utbildningar som beviljats i Västerbotten finns utbildning till tandsköterska, spelprogrammerare och stödpedagog.

– Yrkeshögskolan har en väldigt viktig roll att spela på arbetsmarknaden under de förhållanden som råder. De korta och skräddarsydda utbildningarna ger goda förutsättningar för dem som behöver utveckla sin kompetens eller byta karriär. Det är därför som utbyggnaden av yrkeshögskolan fortsätter, säger yrkeshögskolans generaldirektör Thomas Persson i ett pressmeddelande.

Med utbyggnaden finns det totalt 3000 platser i Västerbotten. Utöver detta ökar även andelen distansutbildningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer