Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Patrick Ohlsson, ställföreträdande bataljonschef mer om den 1 500-personer stora militärövningen. Foto: Hans Lindblom/SVT

Stor stridsövning i centrala Sollefteå – 1 500 soldater övar i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2018 beslutades om att försvarsövningen Vildhussen skulle genomföras. Den här veckan pågår övningar fram till söndag på ett flertal platser mellan Storlien i väst till Härnösand i öst. Bland annat kommer en stor stridsövning äga rum i centrala Sollefteå under lördagen.

Hemvärnet i Jämtland, Medelpad och Ångermanland utgör stommen men även soldater från Norge och Norrbotten deltar den här veckan på olika platser i övningsområdet. Dagens uppdrag, att bevaka Kramfors flygplats ses som en unik händelse.

– Det är väldigt ovanligt. Det har vi inte gjort på ganska många år.

I videon berättar Patrick Ohlsson, ställföreträdande bataljonschef vilka utmaningarna är när det gäller att försvara en flygplats.

”Otroligt spännande”

En annan försvårande omständighet är samspelet mellan olika aktörer som medverkar under övningen.

– Förutom vi är det flyg, båt och flygledning. Det är väldigt många aktörer som ska samarbeta. Det är otroligt spännande, säger löjtnant Mats Leuf.

Övning i Sollefteå

Övningen avslutas på söndag men innan dess kommer den märkas av framför allt i centrala Sollefteå.

– Det blir stridigheter i vissa avgränsade områden i stadsmiljö vilket allmänheten kommer att kunna bevittna. Men jag vill att man är vänlig och följer förbandsinstruktörernas och truppernas instruktioner så ska det gå bra, säger Biva Rådström som är kommendörkapten i Härnösands hemvärnsgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.