Per Nylén (S), Anna Britta Åkerlind (C) och Annica Jonsson (M) i fjol i samband med en gemensam satsning mot företag i kommunen. Foto: SVT/Anna Quayle

10-punktsprogram ska lyfta företagsklimatet i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Örnsköldsviks kommun placerar sig på elfte plats i tankesmedjan Framtidstankens lista över tillväxt- och utvecklingsmöjligheter i Norrland.

Brister i jämställdhet och företagsklimat sänker resultatet.

Örnsköldsvik är sämst av alla kommuner i Norrland när det gäller jämställda löner. Lönegapet mellan män och kvinnor ligger på 29 procent enligt Norrank.

– Det är naturligtvis inte bra. När det gäller den kommunala verksamheten gör vi en lönekartläggning varje år för att komma till rätta med oskäliga löneskillnader, säger kommunalråd Per Nylen (S).

Kommunen stöttar ju även näringslivet på olika sätt. Hur tänker ni där, ur ett jämställdhetsperspektiv?

– Det vi presenterat i dag är ett 10-punktsprogram där det till exempel handlar om att ha gemensamma utbildningar med näringslivet. Det finns ett antal frågor där vi tillsammans med näringlivet skulle kunna kroka arm.

Vill  lyfta företagsklimatet

10-punktsprogrammet syftar till att förbättra företagsklimatet i kommunen, det andra området där Örnsköldsvik rankas lågt.

– Det handlar om att det ska vara enkelt att etablera sig och driva företag i kommunen, säger Per Nylén.

Satsningen, som presenterades på måndagen, är ett reslutat av det nya politiska samarbetet mellan Socialdemokraterna och Alliansen och görs mot bakrund av att man uppmärksammat brister i företgsklimatet.

– Svenskt Näringslivs företagsranking blev en ögonöppnare för oss. Vi har haft en självbild av ett bra företagsklimat och det har sakta men säkert visat sig att det inte håller, utan attityden från kommunen gentemot företagen och från företagen gentemot kommunen är inte bra och vi måste ta krafttag, säger Anna Britta Åkerlind (C), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.