• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Bergsjödalen i Västra Götalands län med kraftig rökutveckling som följd, röken sprider sig i syd-sydvästlig riktning. Alla i området uppmanas att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Lyssna på Sveriges Radio för mer information. Industribrand i Bergsjön

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mariette 105 år gammal besöker Höga kusten Foto: Örjan LeekVisa alla (3)
Visa alla (3)

105 år gammal lyxjakt besöker Höga Kusten

Uppdaterad
Publicerad

Höga Kusten får mycket exklusivt besök under måndagen när den 105 år gamla tvåmastaren Mariette skall seglas från Skeppsbron i Härnösand till Örnsköldsvik.

Mariette väckte förstås stor uppmärksamhet i Härnösand när hon lade till med åtta personers brittisk besättning från Cornwall. Fartyget har också plats för åtta passagerare som kan njuta av de lyxiga inredningen som till viss del är original.

Fartyget byggdes 1915 i USA av skeppsdesignern Nathanael Greene Herreshoff för textiltillverkaren Jacob Frederick Brown från Boston. Hon är en tvåmastad skonare med ett 42 meter långt stålskrov med teakdäck. När hon inte går för segel kan hon ta sig fram med hjälp av två dieselmotorer. Mariette deltar ofta i tävlingar för liknande lyxjakter över hela världen.

Mariette sträcker ut sina 42 meter längs kajen i Härnösand. Foto: Örjan Leek

Hemlig ägare

Ägaren är lite hemlighetsfull och vill inte skylta med sitt namn. Enligt officiella uppgifter är ägaren ett företag registrerat på Isle of Man men det förekommer uppgifter på nätet att det är en fransman. Fartyget har hemmahamn i franska Antibes.

Ägaren uppges nu komma från USA och landar i sitt privata jetplan på Midlanda kl 11.30 och hämtas ute på landningsbanan av specialbeställd bil för transport till Härnösand. Från Örnsköldsvik blir det liknande chartrad bil ut till flygplatsen i Gideå.

Besättningen ville på söndagen heller inte berätta något om ägaren.
– Men det är inte Michael Jackson, sade kaptenen Charlie Wroe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer