Foto: SVT

11,3 miljoner back i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Härnösand redovisar ett underskott med 11,3 miljoner för de första tre månaderna, men socialnämndens ordförande har hopp om att lösa situationen.

– Vi vänder på alla stenar, säger Krister Mc Carthy Fagerström.

Den uppkomna situationen där socialnämnden går 11,3 miljoner back de tre första månaderna i år, beror på mer eller mindre oförutsedda ökade kostnader, det menar socialnämndens ordförande i Härnösand, Krister Mc Carthy Fagerström (S).

– Vi ser framförallt en ökad kostnad inom hemtjänsten, vilket beror på ett ökat behov, konstaterar han och nämner även ökade kostnader inom individ- och familjeomsorgen och ökat behov av psykiatriplaceringar.

Satt in åtgärder

Socialnämnden har nu beslutat om ett sparpaket som ska täcka 9,2 miljoner av underskottet och innebär en avveckling av ett antal tjänster men enligt Krister Mc Carthy ska inte någon behöva bli av med jobbet.

– Jag tror att de flesta kommer att kunna erbjudas arbete inom förvaltningen även i fortsättningen, säger han.

Skulle man inte lyckas vända trenden innebär det ett underskott i socialnämndens budget med 40 miljoner vid årets slut, men Krister Mc Carthy Fagerström är övertygad om att de åtgärder man beslutat om kommer att begränsa underskottet.

– Vi vänder på alla stenar och ser vad vi kan göra, säger han och påpekar att det trots allt rör sig om förhållandevis små underskott i socialnämndens i Härnösands totala budget på 688 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.