15 kilo vindkraft att bita i

Uppdaterad
Publicerad

HÄRNÖSAND Idag lämnade lämnade Statkraft SCA Vind AB in sin ansökan att får bygga ut vindkraften i Jämtlands och Västernorrlands län. Sammanlagt vill det svensk-norska företaget bygga 455 verk. Verken skall producera 2,4 Twh el per år. Det är drygt en tredjedels kärnkraftsreaktor.

Den ansökan som lämnades in idag vägde 15 kilo. Den skall nu handläggas av länstyrelserna i Jämtlands och Västernorrlands län och synpunkter skall inhämtas från kommuner och allmänhet.

– Under förutsättning att materialet är bra så räknar vi att tillståndsprövningen skall ta mellan se och åtta månader, säger Lars Nyberg, ordförande i dom två länens miljöprövningsdelegationer.

SSVAB

Regeringens har föreslagit att miljöprövningen för vindkraft skall förenklas. Utredningen är just nu ute på remiss och Västernorrland skickade in sina synpunkter i förra veckan.

– Vi är positiva till att snabba upp processen, säger Nyberg.

Elpriserna har visserligen fallit på senaste tiden men Statkraft SCA Vind svinktar inte i sin tro på projektet.

– Vi jobbar oförtrutet på och tidsplanen ser ut att kunna hållas. Målet är ett investeringsbeslut i september nästa år. Sedan kan arbetet på ett eller flera verk komma igång under hösten. Siktet är att dom första vindstrunnorna sklal tas i drift 2011.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SSVAB

Mer i ämnet