Arkivbild på det 150 år gamla fregattskeppet Foto: Profilbild

150-års jubileum för historiskt fartyg

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen uppmärksammades 150-årsdagen av sjösättningen av Fregattskeppet Föreningen i Härnösand – det största handelsfartyg som dittills byggts vid ett svenskt varv.

Föreningen gick av stapeln den 29 maj 1867 – det så kallade storsvagåret där en särdeles sträng vinter och en dålig skörd gjorde att nöden i Sverige var stor, inte minst i Norrland.

På fotot, taget från väster, ligger fregatten omastad på stöttor i sundet mellan Kronholmen och Härnön. Arbetet med färdigställandet av Föreningen var ett stort skådespel och folknöje som lockade stora åskådarmassor.

Havererade

Föreningen var 55 meter lång och vägde drygt 1600 ton. Men hon var bara verksam i 20 år. Efter ett haveri i Cardiff i Wales såldes hon för 276 pund.

Under måndagskvällens minnesceremoni berättades historien om Föreningen. Örjan Leek berättade om skeppsbyggarepoken i stort och Lennart von Post redogjorde för just tillkomsten av det rekordstora skeppet Föreningen specifikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.