Foto: Oskar Danielson Frost/SVT

17 fall av covid-19 i Västernorrland – två på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland har nu 17 fall av covid-19, varav två vårdas på sjukhus men länet ligger samtidigt bra till jämfört med övriga landet. Det meddelade Region Västernorrland på en presskonferens idag.

Huvudbudskapet på presskonferensen var att länet ligger långt bak i kön när det gäller antalet smittade jämfört med andra län. Med 17 fall ligger Västernorrland näst längst bak enligt regionenens företrädare.

– Vi har inte haft lika snabb utveckling som i storstadsregionerna, konstaterar smittskyddsläkaren Hans Boman.

Coronaviruset i Västernorrland

Vårdas i respirator

Två fall av covid-19 vårdas just nu på Sundsvalls sjukhus varav en i respirator på den intesivvårdsavdelning som ställdes iordning i förra veckan. Regionledningen gör bedömningen att man kommer att klara att vårda så många som hundra patienter på vanlig avdelning och 25 i intensivvården vilket är ett värsta scenario.

Regionen anser att man har en bra bild av hur många smittade som finns i länet, trots att man bara testat ett drygt 100-tal personer.

Sent sportlov kan ha fördröjt smittan

Att Västernorrland ligger bra till just nu bedömer smittskyddsläkare Hans Boman som slumpartat och på presskonferensen lanserades teorin att länets sena sportlov kan ha fördröjt utvecklingen.

Hör mera från presskonferensen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet