Utställningen ”Ett fönster mot historien” visas i Kramfors konsthall. Foto: SVT / Hans Lindblom

1700-talets hantverkskonst lever än i dag

Publicerad

Möbelsnickeriutbildningen Träakademien i Kramfors och förre Nationalmuseumintendenten Lars Sjöberg har vernissage för sin gemensamma vandringsutställning ”Ett fönster mot historien” under lördagen.

Utställningen ”Ett fönster mot historien” visas i Kramfors konsthall och invigs vid lunchtid på lördagen.

Tillsammans har Träakademien och Lars Sjöberg återskapat några utvalda miljöer från 1700-talet.

– Vi vill med utställningen berätta att den kunskap vi förmedlar i utbildningen innebär att hantverk, verktyg och tekniker hålls vid liv och att möbler som tillverkats enligt dessa vid 1700-talets slut fortfarande i dag finns och brukas, säger Träakademiens programansvariga Marianne Jämtsäter.

Målning från 1762 utgångspunkten

Grevinnan Ulrika Tessin var en av landets förnämsta damer på 1700-talet. Man tror att det var hennes man som lät gårdsmålaren Olof Fridsberg måla en akvarell av grevinnans rum år 1762 – och det är det rummet som står som grund för de miljöer som byggts upp I Kramfors konsthall.

Lars Sjöberg, konsthistoriker med tonvikt på inredning och tidigare alltså intendent vid Nationalmuseum i Stockholm, har tagit initiativ till att starta utbildningar i bland annat byggnadsvård vid Träakademien i Kramfors.

För en hållbar framtid

– De möbler och inredningar vi gör i utbildningen i dag här i Kramfors, enligt de här principerna, kommer även de att finnas och brukas under lång tid framöver genom kvalitet som möjliggör reparationer, renoveringar och restaureringar. Det är vårt bidrag till en hållbar framtid, säger Marianne Jämtsäter.

Utställningen pågår fram till 12 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.