Här är fiskarnas miljonväg – en lax har passerat. Foto: SVT

Fiskflopp för miljonvägen – 27 har passerat

Publicerad

Den konstgjorda fiskvägen förbi Anundsjö kraftverk i Moälvens vattensystem har kostat över 20 miljoner men fungerar inget vidare, i år har bara 27 fiskar passerat.

Det 450 meter långa omlöpet ska leda vandrande fisk förbi Anundsjö kraftverk, över 20 miljoner kronor har prestigeprojektet kostat och det såg lovande ut när den första laxen passerade ifjol men sen har det gått trögt.

Sedan i våras har bara en enda lax passerat, utöver det tre öringar och ett antal gäddor och braxen, några siklöjor och en abborre, totalt 27 fiskar.

– Det är tråkigt att det inte hänt mera än det gjort men jag skulle säga att vi vill ge det här några år till, säger Ronnie Byström som är ordförande i Norra Anundsjöåns fiskevårdsområde.

Samtidigt medger Ronnie Byström att situationen är lite oroväckande.

– Absolut, säger han.

Inget misslyckande

Förhoppningen är att anläggningen framförallt ska gynna havsvandrande arter som lax och havsöring och hjälpa till i återuppbyggnaden av Moälvens tidigare utslagna laxstam men på kraftbolaget Statkraft som byggt omlöpet och äger kraftverket vill man trots det dåliga resultatet inte tala om ett misslyckande.

– Nej, det tycker jag inte att vi kan säga än. Det tar troligtvis många år innan vi kan se effekten av ett omlöp, men vi tror själva att vi har en del utmaningar med anläggningen som vi kan behöva modifiera, säger Angela Odelberg, miljösamordnare på Statkraft som byggt anläggningen.

Laxungar blir fiskfärs?

Sedan 2013 har man satt ut laxungar ovanför kraftverket men någon utvandring av lax genom omlöpet har inte registrerats i år. Frågan är om laxungarna blir till fiskfärs i kraftverksturbinerna istället?

– Vi är bekymrade över att vi inte sett några laxungar i de nedströmslösningar som vi har, säger Angela Odelberg.

Nu har Statkraft fått pengar från EU för ett forskningsprojekt kring omlöpet och förhoppningen är att man ska hitta lösningar för att få anläggningen att fungera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer