Foto: Hans Lindblom, SVT

22 års kamp mot skrotsamlare i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Sollefteå kommun har i över tjugo års tid förgäves försökt förmå en man att rensa sina tomter på skrot och skräp. Nu åläggs han att betala vite på en halv miljon kronor om han inte städar upp.

Sollefteåbon som fyllt 75 år har flera tomter utspridda i kommunen där prylarna – eller skrotet – tornar upp sig tillsynes helt utan system. Flera närboende vi pratat med berättar om hans ovilja att göra sig av med en endaste pryl – hur han hämtat båtar och maskiner från andra delar av Sverige för att sedan ställa upp på tomten och lämna till naturens krafter.

Foto: Hans Lindblom, SVT

Flera av de tyngsta fordonen har han kört dit för egen maskin – men för många år sedan. Utan underhåll blir det nu en kostsam historia att flytta dem härifrån.

Nu åläggs han ett vite på totalt 500 000 kronor för sina tre tomter. Vitesbeloppen är på 200 000 kronor i två fall och 100 000 i ett fall.

– Det handlar om tre fastigheter som en medborgare skräpat ned. Vi började det här ärendet 1998 och tycker att det får vara nog nu helt enkelt, säger Maria Söderlund, miljö- och byggchef i Sollefteå kommun.

SVT Västernorrland har pratat med 75-åringen som inte vill ställa upp på en intervju.

Foto: Hans Lindblom, SVT

Han säger sig själv vara miljövän snarare än miljöbov, en som inte tror på slit och släng-mentaliteten och därför samlat på sig alla saker. Nu ska han försöka leva upp till åläggandet och säger sig ha börjat städa.

Men, det sa han första gången för 22 år sedan – så fortsättning följer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.