Många journalisttjänster försvinner i Norrland efter Bonnier news köp av Mittmediakoncernen. Foto: SVT

24 journalisttjänster försvinner på Mittmedia – totalt 23 i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Förhandlingarna mellan ledning och fack om den nya organisationen i Mittmediakoncernen efter Bonnier news köp är snart klara. Totalt försvinner 24 journalisttjänster och 23 av dem är i Norrland.

Mediebolaget Bonnier news, som tillsammans med Amedia köpte upp Mittmedia i februari i år, sa vid köpet att de vill värna den lokala journalistiken. Trots det har de förhandlingar, som nu nästan är färdiga, lett till att de ska dra ner på 24 journalisttjänster på Mittmedia. 23 av dem är på redaktioner i Norrland.

”Tråkigt att de drar ner i norr”

Hårdast drabbas Västernorrland, Jämtland och Hälsingland. I Västernorrland försvinner flest tjänster i Sundsvall, även Örnsköldsvik förlorar några, medan Tidningen Ångermanland istället får några nya tjänster.

– Klubben tycker att det är tråkigt att de drar ner på så många tjänster i norr, säger Hanna Sjöberg, ordförande i Journalistförbundet i Västernorrland.

Ska vara klart i höst

I Dalarna påverkas inte redaktionerna lika hårt som i de nordligare delarna. Kommande veckor ska representanter från Journalistförbundet ha lokala förhandlingar med arbetsgivaren, som de hittills har haft en bra dialog med enligt Hanna Sjöberg.

I början av hösten väntas det vara klart hur de lokala organisationerna ska se ut.

Fotnot: Faktauppgifter i artikeln har korrigerats i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.