Birgitta Kjellström tror att Regionen hittat rätt sätt att fylla vakanser på vårdavdelningarna. Foto: Thomas Sundberg/SVT

5 000 extra till sjuksköterskor som väljer Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Genom ett ettårigt projekt har elva sjuksköterskor lockats till Sollefteå sjukhus. I slutet av februari nästa år står det klart om satsningen varit lyckad.

Sedan första mars i år får alla nya sjuksköterskor som fyller vakanser på medicinavdelning 16 och 17 på Sollefteå sjukhus ett lönepåslag på

5 000 kronor. Hittills har alltså elva ny sjuksköterskor tillkommit. Vakanser finns fortfarande men målet är att alla platser ska tillsättas innan projektet avslutas i februari.

– Vi har goda förhoppningar om att det här kommer att gå o land. Dels därför att det pågår en sjuksköterskeutbildning där flera tar examen i januari och vi förväntar oss att dem ska komma hit, säger Birgitta Kjellström som är sjuksköterska på avdelning 16.

Återvänder från kommunen

Behovet av stafettsjuksköterskor ökade markant efter att Sollefteå kommun tidigare, med samma mynt, alltså lönepåslag, lockade sjuksköterskor från sjukhuset till kommunen. Birgitta berättar att Regionens lönepåslag lockat tillbaka flera av dem.

– När vi tappade dem var det på grund av lönen och för att det var lugnare på kommunen. Nu när de kommer tillbaka med nästan samma lön som hos kommunen så betyder att de trivs här där det händer lite mer. Det är nog lite mer utvecklande som sjuksköterska att jobba så, säger Birgitta Kjellström.

”Ett slukhål”

Sista februari nästa år avslutas projektet. Vad som händer efter det är oklart men projektet ska utvärderas innan beslut om det lever vidare eller läggs ner. Birgitta hoppas dock att projektet ska appliceras på andra avdelningar där stafettbehovet idag är stort.

– Jag hoppas att det kan fungera någon annanstans också för det här med stafettsjuksköterskor är ett slukhål. Jag förstår att det här gör att ekonomin inom Regionen backar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.