För första gången hittills presenterade Amanda Lind (MP) regeringens vårproposition, dessutom i hemstaden Härnösand. Foto: Per-Erik Ström SVT

En halv miljard extra till klimat- och miljösatsningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen satsar runt 1,5 miljarder kronor extra på välfärden i vårbudgeten – som i Västernorrland presenterades av miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind i hennes hemstad Härnösand. Hon tryckte förstås lite extra på halvmiljardsatsningen på klimat och miljö.

Det var första gången Amanda Lind presenterade vårbudgeten, som i det stora hela innehöll ganska väntade besked.

Av de totalt 2,6 extra anslagna miljarderna i regeringens vårproposition läggs omkring det mesta, enligt de flesta förhandstipsen, på olika satsningar inom välfärdsområdet.

– 2,6 miljarder krnonor är ju en ganska rejäl förstärkning. Både på välfärden, på förstärkningar för en mer tillgänglig vård, på  föräldraomsorgen, säger Amanda Lind.

Extra klimat- och miljöanslag

1,5 miljarder tillskjuts där, varav 600 miljoner öronmärks till hälso- och sjukvården för en ökad tillgänglighet där. 350 miljoner mer satsas på stärkt trygghet inom äldrevården.

Amanda Lind kunde också som förgrundsfigur för Miljöpartiet glädja sig åt extra satsningar inom klimat- och miljöområdet. Totalt anslås där drygt en halv miljard kronor, den allra största delen i form av metangasreduceringsstöd (270 mkr).

Elfordonspremie

45 miljoner kronor avsätts även för en elfordonspremie.

– Det blir också en rejäl satsning på omställningen till fossilfritt. Både på biogas och på en utökning av stödet till elfordon. Så den grönaste miljöbudgeten har nu blivit ännu större och ännu grönare, säger Amanda Lind.

Satsningar görs också inom rätts- och säketsområdet. Polisen får till exempel som tidigare aviserat 200 miljoner extra att röra sig med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.