Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som får spolas ner i toaletten. Foto: Thomas Sundberg/SVT

76 ton skräp i toan varje år

Uppdaterad
Publicerad

19 november är FN:s världstoalettdag. Syftet är att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. Men trots att Sverige har både rent vatten och toaletter behövs en rejäl uppsträckning eftersom vi spolar ner saker som inte hör hemma i avloppssystemen.

Ofta handlar det om att toalettpappret är slut. För att lösa en, ibland prekär situation, är det inte ovanligt att vi istället använder hushållspapper eller annat papper när vi besöker toaletten. Men annat papper än toalettpapper ökar riskerna för stopp i avloppssystem och reningsverk.

– Hushållspapper, våtservetter och annat substitut till toapapper är tyvärr en vanlig fulspolning i Örnsköldsvik. Många känner dock inte till att det bara är toalettpapper som lätt löses upp i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner, säger Sten Lundberg, processingenjör på Miva.

Skapar onödiga stopp

I värsta fall kan det bli stopp i toaletter, avlopp och reningsverk. Stopp som dessutom kostar att åtgärda. Varje år rensas reningsverken från 76 ton skräp bra i Örnsköldsvik. Stoppen kan också leda till utsläpp av förorenat vatten i vattendragen.

– Vi hoppas så klart att vi genom att berätta om skillnaden mellan toalettpapper och annat papper får många att ändra sitt beteende och börja slänga annat papper bland övrigt brännbart avfall. Men också att fulspolare tänker till innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger Sten Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.