Kajsa Falasca, lektor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetets forskningscentrum, tycker att det är viktigt att forskara tar plats i den allmänna debatten. Foto: Mittuniversitetet

80 forskare analyserar valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Efter valet kommer 80 forskare att analysera resultatet i en gratis, nedladdningsbar rapport. Det är Mittuniversitetets forskningscentrum som står bakom den unika satsningen.

Tio dagar efter valet publicerar Mittuniversitetets forskningscentrum sin satsning som de kallar Snabbtänkt. Det är över 80 forskare från tolv svenska lärosäten och sju utländska universitet som samarbetar.

Viktigt med saklig debatt

– Det känns viktigare än någonsin att forskare tar plats i den allmänna debatten för att kunna ge en saklig och snabb analys av det politiska läget, av valresultatet och av valrörelsen, säger Kajsa Falasca, lektor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetets forskningscenter DEMICOM. i ett pressmeddelande.

Reflektioner på valrörelsen

Varje forskare bidrar med en analys som bland annat fokuserar på partier, politiska frågor, valkampanjen, nyhetsmedier och väljare. Rapporten kommer också innehålla reflektioner på den svenska valrörelsen från utländska forskare.

Inom ramen för projektet produceras även fyra avsnitt av podden Snabbtänkt, som släpps under tiden fram till valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.