800 kommunanställda sjukskrivna i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Läget är pressat inom flera verksamheter inom Örnsköldsviks kommun till följd av höga sjukskrivningstal.

Dubbelt så många är sjukskrivna jämfört med samma tid i fjol.

– Just nu är det utmanande, konstaterar kommunalråd Per Nylén (S).

800 kommunanställda i Örnsköldsvik är just nu sjukskrivna, varav hälften inom välfärdsförvaltningen där äldreboenden och hemtjänsten ingår.

– De här verksamheterna sliter jättehårt just nu och det som också är oroväckande är att glappet mellan de som går hem och de som kommer tillbaka ökar, säger Per Nylén.

Coronaviruset i Västernorrland

Kommunen jobbar nu på flera håll för att klara personalförsörjningen. Dels via frivilliginsatser och dels via internutbildningar för kommunanställda som ska kunna gå in och jobba i samhällskritiska verksamheter.

Nytt krispaket till kommunerna

Igår gick regeringen och samarbetspartierna ut med ytterligare ett stödpaket till kommuner och regioner till följd av coronakrisen. För Örnsköldsviks kommun innebär det ett tillskott på 57 miljoner kronor.

– Självklart välkommet. Det handlar i första hand om att säkerställa att upprätthålla samhällsviktiga funktioner i kommunen, säger Per Nylén.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet