Hur är det egentligen att felaktigt dödförklaras? Hör Gudrun Westman beskriva situationen i videoklippet. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

86-åriga Gudrun i Sollefteå dödförklarades efter förväxling på hälsocentral

Uppdaterad
Publicerad

86-åriga Gudrun Westman i Sollefteå dödförklarades av misstag efter att ha blivit förväxlad på hälsocentralen.

– Det är inte klokt vad jobbigt det har varit, säger hon och berättar om alla problem som uppstått.

Brevet från Pensionsmyndigheten kom som en chock för 86-åriga Gudrun Westman i Sollefteå. Myndigheten ville ha tillbaka en utbetalning eftersom man fått besked om att hon var avliden.

Gudrun hade felaktigt blivit dödförklarad, något allehanda.se var först med att berätta om. I videon ovan beskriver hon den märkliga situationen.

– Det är inte klokt vad jobbigt det har varit, säger hon.

”Vill berätta att jag lever”

Gudrun ringde till Pensionsmyndigheten och påtalade att hon inte alls var död.

– Jag vill bara berätta att jag lever sa jag, förklarar hon och konstaterar att personen i telefonen blev alldeles tyst.

Blandades ihop med avliden

Efter samtal med olika myndigheter ledde spåren till hälsocentralen i Sollefteå. Chefen för verksamheten hörde av sig och efter en vecka ringde den ansvariga läkaren. Allt tyder på att man blandat ihop Gudrun med en avliden person med samma namn.

– Det var inte alltid de kollade personnummer, fick hon höra.

Gudrun har anmält händelsen till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, men inte fått något svar. Förutom chocken har den felaktiga dödförklaringen orsakat stora bekymmer med myndighetskontakter, identitetshandlingar och olika kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.