94-årige Ejlert först att vaccineras mot covid-19 i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen vaccinerades de första västernorrlänningarna mot covid-19. Förste ångermanlänning var 94-årige Ejlert Olsson på Härnögården i Härnösand som vaccinerades i fotoblixtarnas sken. 

Vid 10-tiden på måndagen delades de första vaccindoserna mot covid-19 ut i Region Västernorrland. Vaccinet gavs till personer i de mest sköra grupperna på Härnögården i Härnösand och Lindgården i Sundsvall. Ejlert Olsson på Härnögården var först ut i Ångermanland.

– Det är jätteskönt att det kommer igång, säger sjuksköterskan Karin Tomley.

Coronaviruset i Västernorrland

Sköraste grupperna först

De som löper störst risk att bli allvarligt sjuka erbjuds vaccinet först, enligt nationella prioriteringar.

– För det första vaccinet behövs två doser som ska tas med tre veckors mellanrum. Cirka en vecka efter dos två har kroppen bildat de antikroppar som skyddar mot sjukdomen. Därför är det viktigt att fortsätta följa de allmänna råden, även när allt fler blir vaccinerade, säger Karin Sellgren, vaccinationssamordnare vid Region Västernorrland.

”Det känns fantastiskt”

Mats Collin är socialchef i Härnösands kommun och är väldigt nöjd att kunna erbjuda kommunens äldre vaccin mot den fruktade influensan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet