Active Works avvisar kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT avslöjat innehållet i en rapport om omfattande brister i vindkraftparken Hästkullen tillbakavisar nu det utpekade företaget Active Works alla anklagelser.

Rapporten, som innehåller över 70 överträdelser mot miljöregler och arbetsmiljöbestämmelser, är beställd av totalentreprenören Nordex. Den används av dem för att i rätten bevisa att Active Works inte skött sitt jobb i Viksjö.

Active Works vd Göran Solig reagerar dock starkt på innehållet i rapporten som han menar är fylld av fel. I ett mail till SVT Västernorrland skriver han till exempel att sprängmedlen som fotograferats i ett dike fotograferats under ett pågående laddningsarbete och att den ansvarige sprängaren befann sig ”ett par meter utanför bilden”.

Har följt alla regler

Solig menar att hans företag följt alla regler och att det är Nordex som haft allt ansvar. Han menar att alla punkter gällande miljöbrott åligger Nordex eftersom de ansvarat för miljökontrollplan med mera. Alla punkter beträffande hälsa och säkerhet åligger också Nordex eftersom Actives arbetsmiljöansvarige efterlevt alla regler.

Rapporten avfärdar han som ”populistiskt trams” och anklagar istället Nordex för flera miljöbrott. Företaget ska till exempel ha ”släppt ut slamvatten från betongstationer i skyddsvärda områden”.

Frågan om vem som gjort fel på Hästkullen har nu flyttat in i rättssalarna och förutom miljö och arbetsmiljöbrott handlar det om fakturor på nära 130 miljoner kronor. Vem som ska betala ska nu avgöras i skiljenämnd.

Paralleller till häxbränning

Active Works har nu ersatts på arbetsplatsen av Skanska. Göran Solig menar att Nordex nu vill försöka spara pengar genom att ”döda” företaget Active Works. Solig drar i sitt mail till SVT paralleller till både häxbränning och nazisternas stölder av judiska tillgångar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet