Active Works begär Nordex i konkurs

Uppdaterad
Publicerad

Entreprenören Active Works AB har begärt huvudentreprenören vid vindkraftbygget i Viksjö, Nordex, i konkurs under fredagen.
– Ryktet att vi är insolventa är taget ur luften, säger Timothy Carpenter, vd för Nordex Sverige AB.

Vindkraftbygget på Hästkullen i Viksjö har stått stilla i flera månader. Först stoppades det på grund av miljöbrott och sedan på grund av en tvist mellan Nordex och Active Works.

”Vi har fått nog av den multinationella energijättens oetiska affärsmetoder”, skriver Active Works i ett pressmeddelande.

Fortsättningsvis skriver de att de misstänker att Nordex Sverige AB befinner sig på obestånd eftersom de inte betalat Active Works fordringar på flera månader.

”Inga finansiella svårigheter”

I ett pressmeddelande från Nordex påpekar vd Timothy Carpenter att det finns en pågående konflikt mellan Nordex och Active Works. Nordex bestrider därför fakturorna från Active Works.

”Nordex Sverige AB är varken insolventa och har inte heller några finansiella svårigheter över huvud taget.”

Oetiska affärsmetoder

Samtidigt som arbetet stått stilla hotas ett 30-tal enskilda entreprenörer av konkurs, då de inte har fått ersättning för de månader de haft sina maskiner stående beredda på Hästkullen i Viksjö. Active Works uppger att deras fordringar på Nordex uppgår till 103 miljoner.

Varken Nordex eller Active Works vill ta ansvar för stoppet och förhandlingarna dem emellan har hittills inte lett närmare en lösning.

Att begära sin motpart i konkurs sätter möjligtvis definitivt punkt för fortsatta samtal.

”Active Works AB har fått nog av den multinationella energijättens oetiska affärsmetoder och girighet.”, skriver entreprenören i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet