Timmerskiljet vid Sandslån i en modell från tidigt 1900-tal. Kronjuvelen på det planerade Ådalens Industrimuseum som planeras. I klippet hör du mer om timmerskiljet och modellen. Foto: Ylva Holmgren

Ådalens industriminnen ska bevaras i nytt museum – lyckad insamling ger start till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Efter en insamling bland annat på Facebook har initiativtagarna bakom Ådalens Industrimuseum skrapat ihop över 300 000 kronor och köpt Kejsarkasernen vid Sandslån, vid Ångermanälven i Kramfors kommun. Där ska ett museum öppnas över en epok som numera är ett minne blott.

Sandslåns timmerskilje var en gång en imponerande arbetsplats. Hit kom varje vår timmerflottare och alla andra yrkeskategorier för att under några månader sortera timmer.

Insamlingen gick över förväntan och nu planerar inititativtagarna bakom att öppna museet redan i sommar:

– Kronjuvelen är förstås modellen från 1915 av timmerskiljet. Den var borta många år men hittades och har renoverats, berättar Peter Söderlind och Anders Bergkvist som är några av initiativtagarna till museet.

I klippet berättar de mer om skiljet och planerna för museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.