Adner ångrar inte ”Jävla hyena”

Uppdaterad
Publicerad

Mats-Johan Adner ångrar inte sitt sms till SVT-medarbetare. Journalister uppfattas som hyenor och jag ångrar ingenting, säger han till SVT Västernorrland.

Under onsdagen kom beskedet att moderaten Mats-Johan Adner lämnar Sundsvallspolitiken. Beskedet kommer efter att han granskats i media och själv skickat glåpord till media men Adner är inte särskilt ångerfull:

– Jag ångrar ingenting, säger han till SVT.

SKFAB

Tongivande politiker

Det var under natten mot måndagen som Mats-Johan Adner, moderatpolitiker i Sundsvall skickar sitt sms till SVT-journalisten i Sundsvall. ”Hoppas du sover gött din jävla hyena”.

Dagen efteråt kommer beskedet att han lämnar kommunpolitiken i Sundsvall med omedelbar verkan. Adner lämnar också moderaterna, det parti där han i Sundsvall varit en av de tongivande under senare år. Enligt Adner lämnar han moderaterna av omsorg om partiet.

Tryck på sociala medier

Adner ångrar inte sitt sms. Han anser fortfarande att det var relevant. Han anser sig ha blivit utsatt för ett mediadrev och har tagit konsekvenserna av det. Han lämnar politiken.

– Jag tycker att det har varit en väldigt jobbig tid. Det har varit ett hårt tryck på sociala medier som eldats på av SVT och Sundsvalls Tidning. Det har bara blivit värre och värre i sociala medier och det är nog nu. Jag slutar.

Vidlyftig representation

För moderaterna innebär det att en ersättare träder in för Mats-Johan Adner i kommunfullmäktige. Han ska ersättas på de styrelseposter i kommunförsäkringsbolagen där hela historien har sin början.

I bakgrunden finns den mediegranskning av  Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti med dotterbolag i Luxemburg som pågått under en längre tid. Mats-Johan Adner var själv styrelseordförande när det visat sig att de kommunala bolagen sysslat med vidlyftig representation och dyra affärsresor. Han deltog också själv i middagar och konferensresor.

Intern kritik

Mats-Johan Adner har dock svårt att förstå kritiken som han också fått från företrädare för det egna partiet. Medan det moderata oppositionsrådet och partikamraten Jörgen Bergund (M) välkomnat granskningen uppfattar Mats-Johan Adner kritiken som oproportionell och orättvis. Han hänvisar gång på gång, inte till det som berättats i media, utan till det som skett i sociala medier:

– Det måste väl ni fatta. När ni blåser upp saker i media så blir det ett drev i sociala medier där folk vräker ur sig otidigheter och annat. Man får alla möjliga saker emot sig och ni har givetvis ett ansvar för det, säger Adner.

SVT: Vad har du blivit utsatt för på sociala medier?

– Det får ni söka upp själva.

SVT: Men blir du inte själv en del av det höga tonläget när du kallar folk ”jävla hyena”?

– Blir man utsatt för tufft så får man svara med tufft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKFAB

Mer i ämnet