Adner lämnar sina politiska uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Moderate kommunpolitikern Mats-Johan Adner (M) lämnar sina politiska uppdrag, meddelar han sitt parti. Beskedet kommer efter SVT:s granskning och ett SMS där han bland annat kallar en SVT-medarbetare för ”jävla hyena”

SMS:et till SVT skickades natten till tisdag till en SVT-medarbetare, han skriver till honom: ”Hoppas du sover gött din jävla hyena. Tycker du att det är rimligt att jag ska löpa gatlopp i sociala medier för att jag ätit på företagets bekostnad i samband med tjänsteförättning”. Meddelandet har en bitvis hotfull ton.

– Det är helt oacceptabelt. Som journalist har man ett uppdrag att granska och bevaka hur pengar används i offentlig verksamhet. Vi är alltid öppna att diskutera innehållet i vår bevakning men det är helt förkastligt att ge sig på enskilda medarbetare som gör sitt jobb. Ett sådant samhälle kan vi inte ha, säger Carola Isaksson, redaktionschef SVT Västernorrland.

Kritik i sociala medier

SVT har under en längre tid granskat turerna i de omdiskuterade bolagen Svenska Kommunförsäkrings AB och Kommungaranti med dotterbolag i Luxemburg.

Det har visat sig att sig att politiker från Sundsvall deltagit i dyra middagar och var med på en resa till München som kritiseras i en konsultrapport som granskat utgifter i bolagen.

”Fy fan för dig...”

När uppgifterna blev kända kom också kritiken.

Kommunalrådet Peder Björk (S) meddelade snabbt att han skulle betala tillbaka pengarna vilket även Mats-Johan Adner (M) förklarade att han skulle göra, medan det däremot var oklart kring beloppen. Under måndagen talade SVT med Adner angående återbetalningen.  Senare under natten skickar han ett SMS till reportern och skriver: ”Det som står i sociala medier står inte på något sätt i proportion till vad jag gjort”, skriver han och fortsätter: ”Fy fan för dig och dina övriga riddare i samhällets tjänst”.

Lämnar sina uppdrag

Dagen därpå meddelar han sitt parti att han lämnar sina politiska uppdrag. Det gjorde han till oppositionsrådet Jörgen Berglund som också är moderaternas distriktsordförande. Berglund befinner sig just nu på resa i Skottland:

– Jag har inte haft någon närmare kontakt med Mats-Johan ännu men han har skickat ett meddelande att han lämnar sina styrelseuppdrag och platsen i fullmäktige, säger Berglund.

Tung moderatpolitiker

Mats-Johan Adner är en av de tyngsta moderaterna i kommunpolitiken i Sundsvall. Under det borgerliga majoritetsstyret 2010-2014 var han bland annat socialnämndens ordförande,  den här perioden var han också ordförande i de båda omdiskuterade kommunförsäkringsbolagen.

Vi har sökt Mats-Johan Adner för en kommentar, men han har inte varit möjlig att nå. I tidigare kontakter med SVT har han dock berättat att han upplevt sig uthängd och trängd i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SKFAB

Mer i ämnet