Foto: SVT / arkiv

Advokaten: ”Inte överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Advokat Johan Lavås som försvarar den 46-årige kocken säger sig inte vara förvånad över domen.

– Tingsrätten anser precis som vi att det är målsägaren som inleder våldet. Därmed har min klient agerat i nödvärn, säger han.

Johan Lavås har ännu inte hunnit prata med sin klient efter det att domen i målet fallit i Ångermanlands tingsrätt.

En dom som innebär att den åtalade 46-årig kocken som först misstänktes för försök till mord på sin arbetsgivare – en Härnösandskrögare – och senare ställdes till svars för grov misshandel klarar sig undan med två månaders fängelse.

– Men jag har läst tingsrättens dom. Den är välskriven, och mycket positiv för oss förstås. Det är en näst intill 100-procentig framgång för oss.

”Kraftiga överdrifter”

Hur då?

– Tingsrätten går på vår linje och anser att det är visat att det är målsägaren som inleder våldet och angriper min klient. Dessutom har målsägaren kraftigt överdrivit sin historia och lämnat i vissa fall motsägelsefulla uppgifter, säger Johan Lavås.

– I och med att min klient släpptes på fri fot när rättegången avslutats förstod jag att rätten inte skulle gå på åklagarens linje.

”Domen kommer inte att förändras”

Kammaråklagare Jens Göransson har redan beslutat sig för att överklaga domen?

– Det förstår jag, med tanke på den linje han drivit i målet. Men jag har mycket svårt att tänka mig att hovrätten skulle resonera annorlunda.

Åklagaren tycker att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering och att din klient kom otroligt billigt undan?

– Jag tycker precis tvärtom. Jag tycker det är framstår som helt klart att målsägarens version inte håller. Den har uppenbara luckor. Vilket också tingsrätten insett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.