Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Jag tycker det är väldigt bra att tingsrätten går på vår linje. Vi framförde att det saknades skäl för häktning och den linjen har tingsrätten gått på. Foto: Tidningarnas Telegrambyrå

Advokaten: ”Rätt släppa min klient”

Uppdaterad
Publicerad

62-åringens advokat Thomas Bodström är lättad över att mannen släppts från häktet. – Det är rätt för det här är den intensiva tiden med sorgarbete. Det är en tid som aldrig kommer tillbaka för maken och sonen.

– Jag tycker det är väldigt bra att tingsrätten går på vår linje. Vi framförde att det saknades skäl för häktning och den linjen har tingsrätten gått på. Sonen och maken måste nu få den här tiden tillsammans för sorgearbete.

– Dessutom finns det ingenting som tyder på att han skulle avvika eller förstöra utredningen.

Ingen annan utväg

Familjen hade länge försökt få hjälp i deras situation. Men kunskaperna om sjukdomen och om de behov som finns kanske kan vara svåra att få fram. Till slut fanns ingen annan utväg menar Thomas Bodström:

– Min klient har inte på något sätt förnekat vad som har hänt. Han är tvärtom den som har ringt polis, berättat vad som har hänt. Han har inte på något sätt försökt undankasta sig ansvar.

Hustruns vilja

– Det är inte så att han på något sätt har gjort sig skyldig till något som inte hustrun ville utan det här har varit helt i önskemål från hennes sida efter 20 års kamp med en fruktansvärd sjukdom som var helt obotlig.

– Familjen har haft en en enorm kontakt med myndigheterna som inte förstått deras behov. Inte förrän i det allra sista skedet fick dom viss hjälp men då var det försent.

Ovanlig sjukdom

Thomas Bodström tycker att det behövs en debatt om aktiv dödshjälp. Och om sjukdomen ME, kronisk trötthetssyndrom.

– Det här är en mycket ovanlig sjukdom som man inte tagit på allvar trots det enorma lidande som det innebär. Inte bara för den som är sjuk utan också för de närmast anhöriga. Sen är det ju en aktuell debatt och bör vara det, huruvida man har rätten att bestämma över sitt eget liv och huruvida man har rätt att dö i sitt hem eller om man ska ta sig till en klinik eller ett sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt dråp i Nordingrå

Mer i ämnet