Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Som flitigt förekommande i uppmärksammade mål var Pelle Svensson ofta omsvärmad av journalister och fotografer. Rikskänd blev han när han drev det så kallade Johanfallet till enskilt åtal när åklagaren inte ansåg bevisen räcka mot den misstänkte. Hör honom här inför den första rättegången. Foto: SVT / arkivVisa alla (4)
Visa alla (4)

Advokaten som aldrig väjde för de kontroversiella målen

Uppdaterad
Publicerad

Pelle Svensson var bondpojken som först tog ett flertal mästerskapsmedaljer som brottare – och sedan blev en av Sveriges mest kända och omstridda brottmålsadvokater.

Som jurist blev han unik när han väckte enskilt åtal i fallet Johan Asplund i mitten av 1980-talet. Han var advokaten som aldrig väjde för svåra och kontroversiella rättsfall, utan snarare såg en ära och en utmaning i att ge sig in i dem.

På torsdagen blev det känt att Pelle Svensson avlidit, 77 år gammal, efter en tids sjukdom.

Han var bondson från Nylandsån utanför Sollefteå, och tog två VM-guld, två EM-guld och ett OS-silver under sin brottarkarriär, främst i Sundsvalls AIKs färger. Han har varit ordförande i Svenska Brottningsförbundet och ledamot av det internationella brottningsförbundet FILA.

Men han skulle bli rikskänd hos den breda allmänheten som Advokaten Pelle Svensson.

Svensson nådde snabbt ryktbarhet som försvarare framför allt genom sin skicklighet att plädera i rättssalen.

1985 blev han historisk när han tillsammans med den försvunne 11-årige Sundsvallspojken Johan Asplunds föräldrar Björn och Anna-Clara Asplund väckte enskilt åtal i tingsrätten mot den man de ansåg ligga bakom Johans försvinnande. Det sedan mannen släppts på fri fot efter förhör och utredning då åklagaren i ärendet inte ansåg att bevisen höll.

”Giganternas kamp”

Mannen fälldes för olaga frihetsberövande men friades i hovrätten ett år senare. Då hade Pelle Svensson skärpt brottsrubriceringen till mord, trots att inga tekniska bevis fanns mot mannen.

Rättegångarna i sig är mest kända för den hårda och raljanta tonen i och utanför rättssalen mellan Pelle Svensson och stjärnadvokaten Olof Arvidson som försvarade ”Johanmannen”.

Under de följande åren agerade Svensson försvarare för de misstänkta i en rad uppmärksammade och laddade mål.

Han var advokat för Juha Valjakkala som dömdes för trippelmordet i Åmsele 1988. Det trots att Svensson försökte övertyga rättens ledamöter om att Valjakkala varit för klen rent fysiskt för att kunna ladda om det aktuella mordvapnet.

Sektledaren

Han försvarade även den så kallade sektledaren Hans Scheike, åtalad för ett flertal sexbrott mot minderåriga flickor.

Och när han var advokat för två bröder som åtalats för djurplågeri efter ett fall av grav vanvård av djur på en gård i jämtländska Djupröra var det inte enda gången i advokatkarriären som han utsattes för hatbrev och mordhot.

Pelle Svensson skrev också en rad böcker om bland annat Johanfallet, Quickskandalen och Palmemordet.

Bombmannen och Palmemordet

Som försvarare för den så kallade bombmannen Lars Tingström hävdade Svensson exempelvis att mordet på Olof Palme begicks av Christer Pettersson på order av Tingström, med ett samhällshämndmotiv. Svensson offentliggjorde också ett antal dokument som han menade bevisade påståendet.

Hans uppgifter var också en del av materialet som riksåklagaren lämnade in till Högsta domstolen i den ansökan om resning mot Christer Pettersson som avslogs 1997.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Som flitigt förekommande i uppmärksammade mål var Pelle Svensson ofta omsvärmad av journalister och fotografer. Rikskänd blev han när han drev det så kallade Johanfallet till enskilt åtal när åklagaren inte ansåg bevisen räcka mot den misstänkte. Hör honom här inför den första rättegången. Foto: SVT / arkiv
En ung advokat som just blivit historisk när han väckt enskilt åtal i ett stort brottmål. Rättegångarna i det så kallade Johanfallet blev Pelle Svenssons genombrott som jurist. Foto: SVT / arkiv
Advokat Pelle Svensson på plats i Bosvedjan i Sundsvall för syn tillsammans med rättens ledamöter när det så kallade Johanfallet gått upp i Sundsvalls tingsrätt vintern 1985. Foto: SVT / arkiv
De första rättegångarna i Johanfallet blev en batalj mellan de båda advokaterna Pelle Svensson – som väckt enskilt åtal och därför agerade åklagare – och den så kallade Johanmannens försvarare Olof Arvidson. Deras hårda ordväxlingar tog fokus från själva fallet. Foto: Teckning Olle Johansson