Visa alla (3)
Visa alla (3)

Ägarna bakom Ocean Gala borta

Uppdaterad
Publicerad

Ägarbolaget bakom den omskrivna asylbåten Ocean Gala har sökts av kronofogden för en miljonskuld. Men kronofogden säger sig nu ha gett upp sina försök att få tag på företrädarna.

Floating Accomodation driver just nu en process mot Migrationsverket för det flyktingboende i Utansjö som aldrig blev av. Samtidigt som bolaget krävt 250 miljoner av Migrationsverket för kontraktsbrott visar det sig att Floating Accomodation har egna skulder att hantera. Det uppger Aftonbladet.

Kronofogden har gett upp

Bolaget krävs på drygt en miljon kronor av ett konsultföretag som skött kontakterna mellan Floating Accomodation och Migrationsverket. Tvisten om betalningen har hanterats av kronofogden som emellertid inte lyckats komma i kontakt med var sig Floating Accomodation eller dess ägare.

– Vi har konstaterat att bolaget inte existerar längre. Vi hittar inga fartyg, det finns ingenting. Vi har uttömt alla möjligheter att hitta något, säger Anna Nordenmark, teamchef på Kronofogden till Aftonbladet.

Saknar tillgångar

I fredags gav kronofogden upp.  Kronofogdens utredning visar att bolaget inte har några tillgångar, Ocean Gala finns inte heller i fartygsregistret och myndigheten har inte kunnat kontakta bolaget på dess Stockholmsadress på Stureplan. Det visar sig vara ett kontorshotell och bolagets svenska företrädare har inte lyckats ge besked om var ägarna befinner sig.

Kronofogden har nu gett upp sina försök att nå bolaget eller dess företrädare.

Svar direkt när SVT ringer

SVT Västernorrland lyckas dock omedelbart när vi gör ett försök på juldagen. Kjell Tandberg, som tillsammans med sin bror Espen står bakom Floating Accomodation svarar direkt på sitt telefonnummer i USA.

–  Jag har förstått att kronofogden söker oss och vi har begärt att få ta del av de handlingar som rör den påstådda skulden. När vi får underlagen från kronofogden kommer vi också att lämna ett svar, säger Kjell Tandberg till SVT.

– Men vi anser inte att det finns någon skuld. De har inget avtal med Floating Accommodation, därför finns det ingen sådan skuld, säger han.

Skötts från Florida

För media har det dock varit känt sedan länge att bröderna Tandberg inte befunnit sig i Sverige. SVT Västernorrland har haft upprepade kontakter med Kjell Tandberg under den tid Ocean Gala låg i Utansjö. Han befann sig då i Florida varifrån Ocean Gala-affären förefaller ha skötts på distans.

I början av november lämnade Ocean Gala Utansjö hamn utanför Härnösand. Fartyget var tänkt att bli hem för 1 750 asylsökande.

Flera läsare har hört av sig till SVT Västernorrland och uppgett att fartyget som lämnade svenska farvatten i november nu ligger uppankrad utanför Maltas huvudstad, Valetta. Det framgår också av Vesselfinder och Marinetraffic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet