Explosionen orsakade stora materiella skador Foto: Per-Erik Ström, SVT

Åklagare leder utredning om explosionen på Permascand

Publicerad

Förra veckans explosion i en neutraliseringstank på företaget Permascand i Ljungaverk utreds nu av polis och utredningen leds av en kammaråklagare.

Explosionen ägde rum i en av fabrikens neutraliseringstankar, som används för att samla upp processvatten och kemikalier. Ingen person kom till skada vid explosionen men den orsakade stora materiella skador.

Ingen misstänkt

En förundersökning har nu inletts och det hela rubriceras som arbetsmiljöbrott genom framkallande av fara för annan.

– Utredningen syftar till att utreda om det begåtts något brott, säger Stig Andersson, kammaråklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som utsetts att leda utredningen.

Det finns ingen misstänkt i ärendet och anledningen till att utredningen hamnat på åklagarnivå är enligt Andersson att den här typen av mål regelmässigt hamnar hos hans enhet.

Externa experter

Tanken som exploderade används för att, som namnet antyder, neutralisera farliga kemikalier. Nu blev resultatet det omvända och Andersson berättar att de nu tar in externa experter på området för att försöka finna ut vad som gått snett.

Undersökningarna väntas ta någon månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.