Åklagaren Elisabeth Hermanrud

Åklagaren: ”Även flickvännen var hotad”

Uppdaterad
Publicerad

Även flickvännen svävade i livsfara. Det var hon som brutit mot reglerna och enligt åklagaren är det överraskande att hon fortfarande är i livet.

Kidnappningsmordet bedöms av internationella åklagarkammaren vara ett hedersmord, men det var inte bara det 23-åriga mordoffret som svävade i livsfara. Även flickvännen som agerade lockbete har bedömts vara i fara.

Bröt mot reglerna

Hon hade haft ett hemligt förhållande samtidigt som hon var gift och hade barn med en annan man. Även om hon var på väg att skiljas från maken hade förhållandet pågått innan, under och efter skilsmässan.

Har det funnits några hot mot henne?

– Jag har gjort den bedömningen, ja. Om man läser på om hederskultur så är det ju lite udda att hon är i lvet fortfarande för egentligen är det ju hon som som har begått äktenskapsbrott och även varit tillsammans med 23-åringen för tidigt efter skilsmässan.

Agerade lockbete

Kvinnan har inte berättat om att hon utsatts för press, men det har framgått att även hon vill att 23-åringen ska dö. Hon har inte sagt det i förhör, men det har framgått av SMS och samtal som polisen tagit del av. Hon har också gått med på att agera lockbete.

23-åringen hade lämnat Sundsvall  strax innan mordet. Han hade upplevt sig hotad av flickvännens och exmakens släkt och valde att fly. Flickvännen lyckades dock få till ett möte i Gävle.

– Hon kommer också från den här hederskontexten. Inte heller hon vill att han ska publicera fler bilder och det kan ju visa sig finnas fler bilder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kidnappningsmordet

Mer i ämnet