Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kammaråklagare Jenna Sourander om vilket ansvar hon anser att förarna har haft för olyckan.

Åklagaren om Kramforsolyckan: ”Beklagligt att åtalet dröjt sex månader”

Uppdaterad
Publicerad
Åtalet i Kramforsolyckan, med fem ungdomar inblandade, kom sex månader efter olyckan trots att ärendet ska vara prioriterat. Åklagaren menar att det är beklagligt, men resurserna räcker inte till.

Olyckan skedde på en raksträcka på riksväg 90 i Kramfors i september förra året.

– Jag har åtalat för att det är två personer som har kört i hög hastighet mot varandra utan att väja, eller väja för sent, säger kammaråklagare Jenna Sourander.

Båda förarna lika ansvariga

Hon anser att båda förarna är lika ansvariga för olyckan och därför åtalas de inte för de skador de har vållat varandra.

– Förarna i det här fallet har gjort ett medvetet risktagande själva och därmed har de på sätt och vis samtyckt till det som de själva drabbas av, säger Jenna Sourander.

”Sex månader är inte skyndsamt”

Föräldrar har kritiserat att förundersökningen dragit ut på tiden och att åtalet kommer först sex månader efter olyckan.

– Det är beklagligt. Det beror bara på hur arbetsläget ser ut hos såväl polis som åklagarmyndigheten, säger Jenna Sourander och fortsätter:

– Det är unga personer som är åtalade, men framförallt är det unga personer som är målsägande i ärendet och för deras skull ska det gå skyndsamt. Och sex månader är inte skyndsamt, men det är den verklighet som vi tyvärr har just nu, säger Jenna Sourander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bilkrasch i Kramfors

Mer i ämnet