Åklagare Lo Jonsson begärde mannen häktad misstänkt för grovt vapenbrott och grovt hot mot tjänsteman. Foto: SVT

Åklagaren: ”Socialsekreterarna är otroligt utsatta”

Publicerad

På torsdagen häktades den man som hotade två socialsekreterare med vapen i Stöde. Åklagare Lo Jonsson är förundersökningsledare. Hon är bestört över socialsekreterarnas arbetssituation.

– Man blir varse om vilket utsatt arbete de har, säger hon.

Mannen som är i 50-års åldern blev hotfull och riktade ett vapen mot två socialsekreterare som besökte familjen vid lunchtid på onsdagen. Han avlossade ett skott med en revolveratrapp som han modifierat så att det gick att skjuta med, berättar åklagare Lo Jonsson.

– Han säger själv att han avlossade skottet i syfte att skrämma och inte att skada, säger hon.

Saknar skydd

Hur tog socialsekreterarna den här händelsen?

– Det hölls förhör med dem, men jag har inte fått någon rapport om hur de mår idag, men det är klart att de är ordentligt omskakade.

– Man blir varse om vilket utsatt arbete de har. Vad de riskerar bara för att göra sitt arbete, säger Lo Jonsson.

Visserligen finns det många yrkesgrupper som riskerar att bli utsatta på det här sättet, men det finns skillnader också, påpekar hon.

– Det är lika illa med hot mot polisen, men de har vapen och utbildning i hur man hanterar farliga situationer, men vad har socialsekreterare för utbildning och redskap att skydda sig? frågar hon retoriskt.

Grova brott

Mannen häktades misstänkt för grovt vapenbrott dels för att han inte hade någon licens på vapnet dels för att han använde det ”i en kriminell miljö”. Han misstänks dessutom för grovt hot mot tjänstemän. Minimistraffet för grovt vapenbrott är två år och för grovt hot mot tjänsteman ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer