Åklagaren yrkar på stränga straff för Ångemordet

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades rättegången mot de fyra män som åtalats för inblandning i mordet på en man i 20-årsåldern i Ånge i vintras. För huvudmannen, en 18-åring, yrkade åklagaren på nio års fängelse.

I åtalet stod att fyra män misstänktes för inblandning i rånmordet. Händelsen beskrev som tortyrliknande. En av männen åtalas för mord, grovt rån och människorov. Två män åtalas för grovt rån och ytterligare en person för medhjälp till rån. Åklagaren ändrade något i misstankarna i sin plädering och yrkade på något mildare straff för de inblandade.

Rån som blev mord

– Jag anser att det är ett rån som har övergått till ett mord och att utredningen styrker min uppfattning, säger Daniel Brodén, chefsåklagare vid Sundsvalls åklagarkammare.

Ångemordet 2019

Deltog inte

Den 18-årige huvudmannen svarade inte på några frågor under polisutredningen men kom med en berättelse vid huvudförhandlingen som åklagaren inte alls tror på. 18-åringens försvarare var av en annan uppfattning:

– Åklagaren har yrkat ansvar för mord men även alternativt för andra brott vilket betyder att han egentligen inte vet vad som har hänt, säger Mikael Nilsson, försvarare av den 18-årige huvudmannen.

Frisläppande

Han yrkade sedan på ett frisläppande av honom men inte omedelbart. Först om några dagar när rätten skulle insett att han inte behöver vara frihetsberövad.

Dom faller om två veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet