Natten mellan 10 och 11 december dödades en ung man i Ånge. Nu flyttas åtalet fram ytterligare minst två veckor. Foto: Hans Lindblom SVT

Åklagarna begär förlängd häktningstid i två av mordfallen i Medelpad – igen

Uppdaterad
Publicerad

Utredningarna om morden i Medelpad på senare tid drar ut ytterligare på tiden. Nu har åklagarna som leder förundersökningarna om morden på Skönsmon i Sundsvall respektive i Ånge begärt förlängd tidsfrist – igen.

I huvudsak handlar det om analyssvar kring de tekniska undersökningarna som inte kommit.

Mordet på en man i 30-årsåldern i ett flerfamiljshus på Skönsmon i Sundsvall skedde natten mot den 7 november.

Totalt fem personer sitter häktade, alla på sannolika skäl misstänkta för mord. Nu blir de med all säkerhet kvar i häkte i minst två veckor till. Kammaråklagare Jens Göransson har återigen begärt förlängd häktningstid för att på så sätt ”köpa sig” ytterligare två veckors tidsfrist.

Ångemordet 2019

Fortsatta förhör

– Jag har inga kommentarer annat än att utredningen går vidare och att det nu inriktas på förhör med de frihetsberövade samtidigt som vi inväntar en hel del analyssvar från Nationellt forensiskt centrum, säger Jens Göransson i ett pressmeddelande.

När det gäller mordet på en man i 20- årsåldern i Ånge under natten mellan 10 och 11 december är fyra personer i åldrarna 18-24 år häktade, varav två i sin utevaro. Ytterligare en person misstänks för inblandning men är släppt på fri fot.

Sträng sekretess

Där har kammaråklagare Marie Reutne också begärd förlängd häktningstid, men har inga kommentarer i övrigt.

I båda ärendena ska nu åtal väckas senast fredag den 24 januari. Även fortsättningsvis råder sträng förundersökningssekretess.

När det gäller dödsskjutningen i Nacksta och det så kallade nyårsmordet, båda i Sundsvall, ska åtal väckas på torsdag respektive fredag nästa vecka. Det mesta talar dock för att även de utredningarna kommer att dra ut avsevärt på tiden.

Angående nyårsmordet har vice chefsåklagare Peter Salzberg tidigare sagt till SVT att ett åtal tidigast kommer att kunna vara klart till månadsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ångemordet 2019

Mer i ämnet