Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Fannkvist vände sig till en annan Region för att få vaccinet tidigare, hör honom berätta i klippet. Foto: SVT Ylva Holmgren

Henrik från Sundsvall åkte 35 mil söderut för att bli vaccinerad

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Fannkvist från Sundsvall kritiserade Region Västernorrlands prioriteringsordning när det gäller vaccineringen av covid-19. Det berättade han om i SVT och i andra medier.

Kort därpå fick han tips om Region Västmanland, och då gick det undan. Hör honom här.

Covid-vaccinationerna gick in i fas två i början på mars månad. Där ingår LSS-gruppen (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). En grupp som Henrik Fannkvist menar borde fått vaccinet tidigare.

 – Att jag prioriteras högt av Region Västmanland för att jag har andningsproblem på grund av min muskelsjukdom, men prioriteras lågt av Region Västernorrland för att jag också råkar ha insatser från LSS i form av personlig assistans, är givetvis ett haveri utan dess like.

Åldern prioriteras även i fas två

Just nu vaccineras de som är 65+ och det beräknar regionen vara klara med i slutet på nästa vecka. Om Henrik skulle ha väntat på sin tur hade det dröjt ytterligare några veckor innan han skulle ha fått spruta nummer ett.

 – Förhoppningsvis så får jag spruta nummer två här i Västernorrland men jag har än så länge inte fått något svar på det av regionen.

Henrik väntar nu på att hans sex personliga assistenter ska bli vaccinerade. De två som följde med honom till Sala fick också spruta ett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet