Visa alla (3)
Visa alla (3)

Akutkirurgin i Sollefteå hålls fortsatt stängd

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal, tjänstemän och lokalpolitiker samlades för att ta emot beskedet från landstinget på fredagen.

Stängningen av akutkirurgin vid Sollefteå sjukhus fortsätter även efter det planerade slutdatumet 28 augusti, fram till den 20 november.

– Situationen har ytterligare förvärrats efter sommaren, säger Nina Fållbäck Svensson, om svårigheterna att rekrytera personal.

Under en presskonferens på fredagsmorgonen meddelade hälso- och sjukvårdsdirektör Nina Fållbäck Svensson att man kan behöva omstruktera verksamheten men sa samtidigt.

– Vi vill börja med att betona att vi inte diskuterar en nedläggning av Sollefteå sjukhus, säger hon.

Det finns inget sådant uppdrag, betonade hon. Hur situationen ska lösas på sikt måste vi diskutera vidare med politikerna om, sa hon.

”Vill skapa framtidstro”

– Våran absoluta ambition är att skapa framtidstro och möjlighet att rekrytera den kompetens vi behöver här.

Länsverksamhetschef för kirurgin Leif Israelsson berättade att det inför sommaren varit svårigheter i Sollefteå.

– Vi var väldigt bekymrade över läkarbemanningen inom jourpassen, sa han.

Hälften av bemanningen bestod av AT-läkare. Det var en väldigt sårbar situation, säger han, ”men det gick”.

Han beskriver sedan att det var mycket svårt att rekrytera sjuksköterskor.

Beroende av stafettpersonal

Akutkirurgin gick därmed till Sundsvalls sjukhus och akutortopedi till Örnsköldsvik. Det skulle gälla till den 28 augusti men förlängs nu till slutet på november.

– Vi behöver 10 stafetter fär att klara situationen i Sollefteå och det är inte hållbart, säger Leif Israelsson.

Personalen på plats var upprörd över beskedet och menade att det finns kirurger som vill jobba i Sollefteå. Men Leif Israelsson menade att man försökt rekrytera och att man avropat personal som man brukar.

– Jag tycker att det är en rätt meningslös diskussion om vilket sätt vi avropat på. Vi har regler att följa och de följer vi, sa han.

Överbeläggningar i Sundsvall

IVA-sköterskan Eva Sköld i Sollefteå konstaterade att det varit mycket överbeläggningar i Sundsvall under stängningen i Sollefteå i sommar och undrade hur landstingsledningen ska lösa det.

– Vi har tagit beslut med att förändra helgtjänstgöringen och det handlar ju också om hur man fördelar arbetsuppgifter. Jag vet att situationen är och varit besvärlig under lång tid. Det har varit riktigt, riktigt tufft i sommar, sa Nina Fållbäck Svensson.

Den akuta verksamheten hålls öppen men inga akuta kirurgiska eller ortopediska operationer utfördes under en period på sex veckor. Under de veckorna transporterades patienter som behövde akuta kirurgiska operationer till i första hand Sundsvall och akuta ortopediska tillstånd som krävde specialiskomptens transporterades till Örnsköldsvik eller Sundsvall.

Med anledning av förändringen utökades ambulansens transportkapacitet. Nya riktlinjer för direktbedömningar från ambulansen till akutmottagningarna i Sundsvall och Örnsköldsvik skapades.

(källa Landstingets hemsida)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet