– Varför fick Lasse ingen hjälp? Anna-Karin Ekström försöker förstå det tragiska dödsfallet. Foto: Privat, SVT

Lasse omkom i snöovädret – hittades död i sin översnöade bil

Publicerad

Lasse, 77 år, dog utomhus mitt i stan utan att någon kom till hans hjälp.
– Det känns fruktansvärt. Visst var han gammal och alla ska dö, men inte på det här sättet, säger Anna-Karin Ekström, anhörig.

Under det svåra snöovädersdygnet första februari hittades fyra äldre människor döda utomhus i Västernorrland. Det är betydligt fler än normalt, enligt polisen.

En av de som dog var Lasse i Sundsvall. SVT har träffat Anna-Karin Ekström som kallar honom sin ”bonuspappa”. Sorgen är tung efter Lasse, de hade en nära relation.

– Han firade jul och nyår med oss och vi sågs nästan varenda helg, säger hon.

Lånade spade

Lasse omkom i samband med snöovädret i början av februari. Vid lunchtid skulle han ta bilen för att åka och handla, men han kom inte ens ut från parkeringen förrän han körde fast. Han fick låna en spade för att skotta sig loss, men misslyckades.

”Han kämpar med detta en timme, han fastnar dock mer och mer och till slut så dör motorn. Bilen driver igen av snö. Klockan 19 på kvällen hittas han död i sin bil”, skriver Anna-Karin Ekströms syster i ett Facebookinlägg.

Såg hur han kämpat

Tragedin inträffade mitt i ett tätbebyggt bostadsområde i Sundsvall, men ingen kom till hans hjälp.

Det var först när Anna-Karin Ekström kom för att ta hand om bilen som hon förstod vidden av det inträffade.

– Jag trodde ju att han gått och satt sig i bilen och sedan dött där, men när jag såg bilen förstod jag hur han kämpat. Det var fruktansvärt.

Bilen hade sjunkit allt djupare ner i snön och avgasröret hade täppts till. Bilen stank av bränd plast och avgaser.

Dödsorsaken är inte fastställd, men Anna-Karin utesluter inte att han förgiftades av avgaserna.

Lasse hjälpte alltid andra

Den fråga de anhöriga nu ställer sig är hur det kom sig att Lasse inte fick någon hjälp. Enligt uppgifter de fått från polisen så var det flera som sett Lasses försök att komma ut med bilen.

– Nån stod i fönstret och såg honom, en annan hade tänkt hjälpa till men fick förhinder. Det är väl så att alla litar på att någon annan ska göra något.

– Lasse var en sån som alltid ställde upp och hjälpte till. Han aldrig sa nej, så det känns så orättvist att just han skulle råka ut för det här, säger Anna-Karin Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet