– Djur och människor kan skada sig på glas om det ligger ute i naturen, säger miljöhjältarna Ängla och Alexandra. Foto: Anna Quayle SVT

Alexandra och Ängla rensade nedskräpad strand – fick beröm av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Alexandra Hopkins och Ängla Kennethsdotter Holmqvist blev ledsna och bekymrade när de såg nedskräpningen vid badplatsen på Hållstaudden i Betarsjön, Junsele.

De tog tjuren vid hornen och städade upp hela området. Och inte nog med det – de källsorterade skräpet också. Nu får de beröm av Sollefteå kommun.

Alexandra från Junsele och Ängla från Dorotea tog en paddeltur till Hållstaudden i Betarsjön där Änglas familj har ett sommarställe.

När de klev i land blev de bedrövade när de såg hur nedskräpad den idylliska badstranden var.

Gjorde slag i saken

Sagt och gjort. De ringde hem och beställde dit handskar och plastpåsar av Änglas mamma.

Tjejerna, 12 och 13 år, gamla ägnade sedan flera timmar åt att städa upp kring udden. Dessutom källsorterade de allt de plockat upp. Änglas mamma fraktade sedan bort soporna – nio kassar – från platsen.

Alexandras och Änglas insats har inte gått Sollefteå kommun förbi. På sin Facebooksida skriver kommunen:

Kommunberöm

”Dessa två tjejer spenderade nästan 3 timmar med att på eget initiav städa upp Hållstaudden!

Det var efter en paddeltur som de såg hur folk hade skräpat ner i naturen som de tog initiativet till att inte bara städa upp utan också källsortera!

Till alla er som känner igen er och vet att ni lämnar skräp ute i naturen, ni vet nog själva att ni kan bättre!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.