En läkare på Karlskoga lasarett kritiseras av Inspektionen för att ha förstört en patents gallgång.

Alkohol och droger på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Ett HVB-boende i Härnösand riktat bland annat till missbrukare med psykiska problem stängs efter kraftig kritik från IVO.

Det var i oktober som Inspektionen för vård och omsorg inledde en tillsyn av HVB-hemmet i Härnösand sedan man fått in två anmälningar om missförhållanden på boendet. Fältarbetare i Härnösands kommun samt polisen hade reagerat på att boende på hemmet påträffats påverkade av droger och alkohol. Det finns även uppgifter om att det ska ha förekommit droger på boendet.

Droger på HVB

Under granskningen uppdagades att HVB-hemmet saknar tilltånd att bedriva verksamhet och IVO beslutade då omedelbart att: ingen verksamhet får fortsätta utan giltigt tillstånd, att inga fler individer skrivs in i verksamheten och att pågående placeringar avslutas före den 15 december.

Misshandel

Polisen har även anmält iakttagelser om incidenter som inbrott, narkotikabrott, misshandel och olaga hot rörande boende på hemmet.

HVB-hemmet har nu till den 20e december på sig att komma in med redovisning om vidtagna åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.