Foto: SVT

”Alla ska få nya operationstider”

Uppdaterad
Publicerad

Norrlands universitetssjukhus i Umeå försäkrar nu att alla cancerpatienter som fick sina operationer inställda i onsdags har fått eller kommer att få nya kallelser ”inom en snar framtid”.

I går kunde vi berätta om Solbritt Björkstrand, 72 år från Sundsvall, som är svårt sjuk i aggressiv bukspottkörtelcancer och som i går onsdag skulle opereras.

Diagnosen fick hon redan för tre månader sedan.

– Och då hade jag haft smärtor i magen i ett halvår innan det, berättade Solbritt.

När hon tillsammans med dottern Annelie Hålén kom till universitetssjukhuset i Umeå i tisdags för att skriva in sig inför operationen fick hon chockbeskedet att operationen ställts in – och att man inte kunde säga när eller om hon över huvud taget skulle få någon ny tid för operation.

Dödsdom

– Då frågade jag överläkaren om han alltså skickade hem mig med en dödsdom, och då svarade han ”ja, så kan det vara”, enligt Solbritt och dottern Annelie.

Skälet till beslutet var vårdplatsbrist, och fyra andra patienter som bokats in för operation samma dag fick samma besked.

Solbritt visste redan innan att hoppet för henne inte var så stort.

– Men jag hade hoppats att åtminstone får några månader extra med mina nära och kära. Nu blir det inte så, sa en förkrossad Solbritt på onsdagen.

Glädjebesked

Samma eftermiddag hörde dock en sjuksköterska från kirurgkliniken av sig till Solbritt med glädjebeskedet: hon hade fått en ny tid för operation nu på onsdag.

– Fantastiskt förstås. Men jag vågar inte tro att det är sant förrän jag är inskriven och ligger i sjuksängen, säger hon till SVT.

Solbritts fall väckte en enorm uppmärksamhet i hela landet under onsdagen, och både lokal- och riksmedia slog upp historien stort.

”Kunde ha skötts bättre”

Men Solbritt Björkstrand och de andra drabbade patienterna hade fått nya operationstider ändå. Det försäkrar Helena Leemann, sjuksköterska och operationskoordinator vid kirurgcentrum som också var den som kontaktade Solbritt om en ny operationstid under onsdagseftermiddagen.

SVT sökte medicinskt ansvariga vid kirurgcentrum på Norrlands universitetssjukhus vid upprepade tillfällen under torsdagen, utan att lyckas.

Men Helena Leeman kan bekräfta att alla patienter som fick besked under tisdagen om att deras inplanerade operationer ställts kommer att få en ny tid snarast möjligt. Förutom Solbritt Björkstrand hade ytterligare en av de berörda patienterna fått besked om ny tid under torsdagen.

– Patienter som får sina operationer inställda får alltid nya kallelser, säger hon till SVT Västernorrland.

SVT: Men Solbritt Björkstrand uppfattade det negativa besked hon fick som väldigt definitivt, utan möjlighet till öppningar?

– Det har jag full förståelse för. Det var klumpigt formulerat.

SVT: Hon fick också ett skriftligt intyg av ansvarig överläkare där skälen till den inställda operationen utförligt förklarades och motiverades?

– Det var de besked som kunde lämnas där och då. Det fanns ingen närmare information om fortsättningen att ge. Men det hela hade kunnat skötas annorlunda, på ett bättre sätt. Visst är det så.

SVT: Borde hon inte ha upplysts om att hon kommer att få en ny kallelse?

– Jo naturligtvis. Och så är det ju viktigt att ge patienterna lite hopp i deras utsatta situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cancersjuk nekades operation

Mer i ämnet