Foto: Thomas Sundberg/SVT

Allergi kan orsakas av snömögel

Uppdaterad
Publicerad

Kliar det kring ögonen, rinner näsan, sticker det i halsen under våren? Det som många tror är pollenallergi kan faktiskt vara allergi mot snömögel.

När snön smält bort från marken kan man se något som liknar torkat spindelnät på gräsmattan. Det är snömögel, en svampsjukdom som angriper gräs. Förutom att svampen förstör gräsmattan kan den också ge allergiska besvär för människor. Den medicinska kunskapen kring allergin är dock liten.

– Det finns inte mycket forskat kring det här men om symptomen uppträder före pollensäsongen kan det vara snömögel, säger Mikaela Odemyr i Örnsköldsvik som bland annat är ordförande i Europeiska Astma- & Allergiförbundet, EFA ( European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations), och andre vice ordförande i Svenska Astma- & Allergiförbundet.

Fick hudutslag

Själv har hon inga allergiska problem men barnen har.

– När sonen var liten hade han svåra besvär av snömöglet eftersom han var så nära marken och han fick bland annat hudutslag.

Symptomen är annars liknande de man får av pollen och vanlig allergimedicin med antihistamin kan vara en bra hjälp.

– Dessutom rekommenderar jag att använda munskydd om man ska räfsa gräsmattan, det är ju inte bara svamp på marken utan det finns ju sorkbajs och allt möjligt skadligt där efter en hel vinter, säger Odemyr.

Ökande problem

Omkring 20 procent av Sveriges befolkning lider av allergier och pollenallergi är allra vanligast.

– Man brukade säga att vart sjätte år är ett extra svårt pollenår men på grund av klimatförändringarna är det snarare vartannat år. Och i år tror man att det blir en sådan år eftersom våren var väldigt sen och nu bara exploderar det. 

På våra breddgrader är det än så länge låga halter pollen. Först ut är al och hassel, sedan följer björk.

Snömögel (Microdochium nivale)

Microdochium nivale är den vanligaste övervintringssvampen i Norden som orsakar snömögel. Sjukdomen känns igen på cirkulära fläckar, 5 – 20 cm i diameter, i gräsmattan med luftigt gråvitt mycel som börjar synas efter en längre period med fuktigt kallt väder eller efter ett snötäcke.

När mycelet utsätts for solljus, kommer det bildas rosa, bananformade, mikroskopiska sporer som ger svampen ett laxrosa skimmer. Upptorkat, infekterat gräs får ett pappersliknande utseende.

Källa: sterf.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.