Foto: Yvonne Åsell TT

Allt fler anmälningar om barn som far illa

Uppdaterad
Publicerad

Orosanmälningarna som gäller barn och unga ökar i flera kommuner i länet. Det visar statistik som SVT Västernorrland begärt ut.

I såväl Sundsvall, Timrå som Kramfors har det skett en ökning av orosanmälningar de senaste åren. I Kramfors kom drygt 500 anmälningar 2013 och i fjol var siffran drygt 1100.

Hittills i år har man tagit emot drygt 900 anmälningar som rör 500 individer. Flera anmälningar kan alltså röra samma barn.

 – Gissningsvis har medvetenheten ökat bland vissa yrkesgrupper som har skyldighet att anmäla oro för barn som far illa. Troligen kan antalet orosanmälningar också ha ökat med flyktingvågen, säger Moa Åström som är enhetschef i Kramfors kommun.

Tio anmälningar per dag i Sundsvall

I Sundsvall är ökningen markant, som Sundsvalls Tidning var först med att berätta. Antalet orosanmälningar har på tio år ökat från knappt 1000 2008 till 3300 i fjol.

Kraftig ökning i Timrå

Även i Timrå har antalet anmälningar nästan trefaldigats mellan åren 2012 och 2017. Från 240 anmälningar till 689. Under 2018 märktes en liten nedgång. Men i år har siffrorna slagit i taket. Enligt prognosen når man för första gången över 700 orosanmälningar i kommunen.

– Det är oroande att siffrorna ökar men det är svårt att avgöra om flera barn far illa idag eller om det är medvetenheten att anmäla som ökar , svarar Johan Vikström som är verksamhetschef för individ och familjeomsorgen i Timrå.

Högre tryck på socialtjänsten

Om det är så att det är medvetenheten som ökat är det positivt menar han. Det har socialtjänsten strävat efter länge. Men ökningen av anmälningar innebär också högre arbetsbörda.

– Just nu håller vi lagstadgad tid för både förhandsbedömningar och utredningar men fortsätter det att öka i samma takt kommer vi inte att klara uppdraget med befintliga resurser, menar Johan Vikström.

Minskning i Ånge

I Ånge däremot visar siffrorna inte på någon ökning de senaste åren. 2015 märktes en uppgång men de senaste tre åren har antalet anmälningar minskat. Från drygt 232 under 2017 till drygt 147 hittills i år.

I Härnösand har anmälningarna legat stadigt runt 1000 per år under de senaste 3-4 åren, uppges det.

Stor ökning även i Örnsköldsvik

I Örnsköldsvik ökade antalet anmälningar från 777 stycken 2015 till 1087 stycken 2016. Hittills i år har 1079 anmälningar kommit in.

Från Sollefteå kommun har vi inte lyckats få några svar ännu. 

FAKTA OROSANMÄLAN

Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten. Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

I lagen står att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL).

(källa: Socialstyrelsen)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.